top of page

Vaihdevuodet ovat uuden alku, rohkaisee lääkäri Jenni Hyysalo


Kuinka voit löytää tasapainoa ja voimaa vaihdevuosien myllerryksessä? KoivuTV:n haastattelussa lääkäri Jenni Hyysalo kannustaa naisia ottamaan vaihdevuodet vastaan ymmärryksellä ja lempeydellä – Muutos voi olla uuden alun alku. Kaupallinen yhteistyö: A. Vogel.



Kun hormonitasot alkavat muuttua ja keho viestii uudesta elämänvaiheesta, moni nainen jää yksin kysymystensä kanssa. KoivuTV:ssä vieraillut lääkäri, lääketieteen tohtori, Vivenin perustaja, Jenni Hyysalo kertoo, että hän on työssään huomannut, kuinka monet naiset kärsivät erilaisista oireista – mutta jäävät ilman kunnollisia vastauksia tai ratkaisuja.


Vaihdevuodet eivät ole vain kuumia aaltoja, vaikka usein niin ajatellaan. Oireet voivat olla monimuotoisia ja vaikuttaa sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin. Tavoitteena on auttaa naisia ymmärtämään, mitä heidän kehossaan tapahtuu, ja tarjota konkreettisia työkaluja tähän muutokseen", Hyysalo selventää.



Oireiden tunnistaminen ei aina ole yksiselitteistä. Hormonitasojen vaihtelu, erityisesti progesteronin ja estrogeenin muutokset, voivat aiheuttaa muun muassa mielialavaihteluja, univaikeuksia, lihaskipuja ja uupumusta. Toisaalta samanikäisillä naisilla on usein meneillään ruuhkavuodet, jolloin stressitasot ovat korkealla. Hyysalon mukaan on tärkeää erottaa, mitkä oireet liittyvät hormonimuutoksiin ja mitkä taas elämäntilanteen kuormitukseen.



"Stressi vaikuttaa suoraan aivojen ja munasarjojen väliseen yhteyteen sekä siihen, miten elimistö pystyy tuottamaan tärkeitä naishormoneja. Liiallinen stressihormonikortisoli voi pahentaa oireita entisestään. Siksi hoito ei ole vain yhden oireen ratkaisemista, vaan kokonaisuuden hallintaa", Hyysalo painottaa.


Stressi voi siis vaikuttaa suoraan siihen, miten hyvin elimistö tuottaa estrogeenia ja progesteronia. Näiden hormonien puute voi aiheuttaa esimerkiksi kuumia aaltoja, emättimen kuivuutta, mielialan vaihtelua ja muutoksia kuukautiskierrossa. Mitä enemmän näitä oireita ilmenee samanaikaisesti, sitä todennäköisemmin kyse on hormonaalisista muutoksista, erityisesti estrogeenivajeesta.


"Usein kyse ei ole vain yhdestä oireesta, vaan laajemmasta kokonaisuudesta. Tässä vaiheessa moni nainen on elämässään ruuhkavuosien keskellä ja kantaa paljon vastuuta arjen pyörittämisestä. Kun stressi ja hormonimuutokset yhdistyvät, oireet voivat olla erityisen voimakkaita. Siksi on tärkeää tukea kehoa kokonaisvaltaisesti", Hyysalo kertoo.


1. Hyvinvointi alkaa elämäntavoista


Vaihdevuosioireiden lievittämisessä keskeisessä roolissa ovat arjen peruspilarit: riittävä lepo, palautuminen ja ravitsemus. Ne auttavat kehoa sopeutumaan muutoksiin ja tukevat kokonaisvaltaista hyvinvointia.


2. Ruokavalio tasapainon tukena


Hyysalon mukaan anti-inflammatorinen ruokavalio, kuten DASH-ruokavalio, voi vahvistaa kehon kykyä kestää stressiä ja ylläpitää hormonaalista tasapainoa. DASH perustuu välimerelliseen ruokavalioon, mutta on vielä antioksidanttirikkaampi – erityisesti marjat ja kasvikset ovat siinä keskiössä.



3. Liikunta tukee kehoa ja hormoneja


Säännöllinen, palauttava liikunta on tärkeä tukipilari vaihdevuosien aikana. Lihaskuntoharjoittelu ehkäisee lihasmassan vähenemistä, ja kokonaisvaltainen liikkuminen tukee niin fyysistä kuin hormonaalistakin hyvinvointia.


"Kaikki, mikä tukee kehon palautumista, tukee myös hormonaalista tasapainoa. Stressi ei ole vain psykologista – myös elämäntavat voivat kuormittaa kehoa", Hyysalo painottaa.


4. Magnesium – luonnollinen apu palautumiseen


Monella suomalaisella magnesiumin saanti on riittämätöntä. Magnesium tukee hermoston toimintaa, edistää palautumista, parantaa unen laatua ja voi helpottaa PMS-oireita sekä kuukautiskierron epäsäännöllisyyttä.


"Suboptimaaliset magnesiumtasot ovat yleisiä. Magnesiumin lisääminen voi rauhoittaa stressijärjestelmää ja tukea lihasten palautumista", Hyysalo kertoo.


5. Elämäntavat vaikuttavat myös kuumiin aaltoihin


Kuumat aallot eivät ole täysin hallitsemattomia. Kerrospukeutuminen, hengittävät vaatteet ja viileä makuuhuone voivat helpottaa erityisesti yöllisiä oireita.

Ravitsemuksen puolella kannattaa välttää kuumia aaltoja laukaisevia tekijöitä kuten kofeiinia, alkoholia, nikotiinia ja tulisia ruokia.


"Kasvikunnan tuotteista esimerkiksi salvia on tutkimusten mukaan tehokas lämmönsäätelyn tukemisessa", Hyysalo vinkkaa.



Hyysalo korostaa, että laadukkaiden ravintolisien valintaan kannattaa kiinnittää huomiota.

"Luotettava valmistaja ja kolmannen osapuolen laatutestaukset kertovat tuotteen laadusta. On olemassa yrityksiä, jotka tuottavat ravintolisiä samoilla standardeilla kuin lääkkeet."


Estrogeenin lasku vaikuttaa silmien limakalvoihin ja kyynelnesteen eritykseen.

"Silmätipat ovat helppo ja tehokas tapa tukea silmien kosteutta ja hyvinvointia."



Vaihdevuodet voivat olla myös uuden alku. Hyysalon mukaan moni nainen kokee elämänlaadun paranevan vaihdevuosien jälkeen.


"Kuukautiset jäävät pois, raskautumisen huoli vähenee ja moni kokee seksuaalista vapautumista. Esivaihdevuodet pakottavat meidät pysähtymään oman kehon äärelle. Se on mahdollisuus oppia kuuntelemaan kehoa ja sen tarpeita."


Lopuksi Hyysalo kannustaa kaikkia naisia hakemaan tukea: "Älä jää yksin. Puhu oireista läheisten kanssa ja hae asiantuntevaa apua. Vaihdevuodet ovat osa jokaisen naisen elämää ja niistä voi selviytyä hyvin."

KoivuTV:n haastattelussa Jenni Hyysalo muistuttaa, että vaihdevuodet voivat olla uuden vaiheen alku. Jenni rohkaisee jokaista naista ottamaan ohjat omasta hyvinvoinnistaan – muutos on mahdollista, ja se voi olla voimaannuttava.


Tutustu tuotteisiin: https://www.vogel.fi/



KoivuTV:n tuottajan, Johanna Koivun, olet voinut bongata tuhatpäisen festariyleisön edestä, naistenlehtien kannesta tai lontoolaiselta teatterilavalta. Johanna on työskennellyt esiintyvänä taiteilijana yli 20 vuotta. Hän tuli julkisuuteen Lauri Tähkä ja Elonkerjuun viulistina ja on työskennellyt näyttelijänä niin lontoolaisissa teattereissa kuin kotimaisissa elokuvissakin, viimeisimpänä ilmiöksi noussut Lapua 1976 -elokuva. Johanna on aiemmin juontanut MTV3 Sing Along -ohjelmaa.



Ennen KoivuTV:n perustamista Johanna on kirjoittanut hyvinvointiblogia Voi Hyvin -lehteen ja Kotilieteen. Johannalla on käytössään laaja holistinen terveystietämys ja hän on opiskellut mm. mentaalivalmennusta, tanssi-liiketerapiaa ja käynyt funktionaalisen lääketieteen ja terveyden geenitestien tulkintakoulutuksia. Johanna on toiminut esiintymisvalmentajana vuodesta 2001 lähtien. Hän on kehittänyt KARISMA Coaching® -valmennuskonseptin sekä KARISMAkoulu Masterclass: Eroon esiintymisjännityksestä -konseptin ja on Kehollisen tunneilmaisun metodi® n kehittäjä.


KoivuTV on viihteellinen terveys- ja lifestylemedia, joka perustettiin vuonna 2016 ja ensimmäinen KoivuTV:n tv-tuotanto oli vuonna 2018.


Voidaan hyvin! <3



Lue lisää ajankohtaisista uutisistamme somessa:



Comments


  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon

TILAA KOIVUTV:N UUTISKIRJE

© 2016-2025 KoivuTV

  • Black Twitter Icon
bottom of page