Mitä ovat borrelioosin rinnakkaisinfektiot? Entä milloin on syytä epäillä tartuntaa ja kuinka borreliaa voi hoitaa? Kysyimme lääkäri Marjo Valoselta vastauksia näihin kiperiin kysymyksiin.
Ensimmäinen aihetta käsittelevä artikkelimme herätti niin paljon kiinnostusta, että julkaisemme aiheesta toisen osan. Johanna Koivu haastatteli lääkäri Marjo Valosta, joka kouluttaa lääkäreitä ja terapeutteja kansainvälisesti ja työskentelee useiden Eurooppalaisen potilasjärjestöjen kanssa tavoitteena borrelioosin ja rinnakkaisinfektioiden osaamisen ja hoidon edistäminen eri maissa. Valonen aloittaa haastattelun kertomalla, kuinka krooninen borrelioosi altistaa myös muille infektioille.
"Disseminoituneen (laajalle levinneen) borrelioosin yhteydessä osalla potilaista tapahtuu merkittävä immuunivasteen lasku. Se altistaa opportunistisille infektioille eli infektioille, joita kohtaamme tai olemme kohdanneet aiemmin ja jotka ovat passiivisena kehossamme. Esimerkiksi huuliherpes on mekanismina vastaavanlainen: luontainen immuunijärjestelmämme pitää sen kurissa mutta se ei ”parane”. Kun immuunijärjestelmä heikkenee niin herpes lehahtaa.
Vastaavaa mekanismia on muiden virusten kohdalla, minkä vuoksi osalla sairastuneista voi olla oireellisia virusinfektioita. Esimerkiksi mononukleoosia (Epstein-Barr Virus) kantaa lähes jokainen suomalainen, puolet jo ennen viidettä ikävuotta. Infektio ei koskaan parane vaan se jää passiiviseksi selkäytimen hermosoluihin (Lähde: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00585).
Näemme myös usein tapauksia joissa jonkinlainen trauma (esim. onnettomuus tai vaikkapa vaikea synnytys) aiheuttaa tilanteen merkittävän pahenemisen. Traumassa immuunijärjestelmä joutuu koville jolloin infektioilla on tilaa päästä niskan päälle."
Kuinka borrelioosia voidaan hoitaa?
"On syytä erottaa akuutin borrelioosin hoito ja pitkään jatkuneen disseminoituneen (laajalle levinneen) borelioosin hoito ja oirekuva.
Akuutissa tilanteessa antibiootit ovat useissa tilanteissa tehokas hoito, mutta hoitovaste laskee mitä kauemmin tauti on saanut levitä.
Pysyvä oireeton tilanne edellyttää että elimistön oma puolustusjärjestelmä on hyvässä kunnossa ja pysyy voitolla. Vaikeassa tilanteessa laajempi moniammatillinen ja monialainen lähestyminen on toiminut hyvin vaikka lähtötilanne on joissakin tapauksissa ollut toivoton. Tällöin antimikrobiaalisen hoidon ohessa huolehditaan kehon muiden järjestelmien korjaamisesta samaan aikaan joka mahdollistaa toipumisen hankalistakin lähtökohdista, jopa kymmeniä vuosia jatkuneista ongelmista.
Kansainvälisten julkaistujen tutkimusten mukaan luonnon antimikrobiaalisiset valmisteet voivat tappaa borreliaa jopa paremmin kuin antibiootit (Lähde: Theophilus 2015, Effectiveness of Stevia Rebaudiana Whole Leaf Extract Against the Various Morphological From of Borrelia, European Journal of Microbiology and Immunology).
Aiheesta on in vivo tutkimusta käynnissä ja odotamme tuloksia tämän vuoden aikana."
Millaiset oireet antavat syytä epäillä tartuntaa?
"Oirekuvat ovat laajat, mutta yleisimpinä ovat väsymys, päänsärky, lihas- ja nivelsäryt, huimaus ja kuumeilu. Nämö oireet ovat kroonisina ongelmina hyvä lähtökohta jatkoselvityksille. Oireiden esiintyessä kannattaa tutkia asia mahdollisimman pian, sillä hoitoennuste on sitä parempi mitä pikemmin asianmukainen hoito on aloitettu."
Mitä muita infektioita punkit levittävät kuin borreliaa ja puutiaisaivokuumetta?
"Punkit voivat levittää myös muita infektioita, samoin kuin borrelioosista on useita lajikkeita.
Valonen kertoo, että Turun yliopiston punkkitutkimuksessa on havaittu mm. anaplasma- ja riketsia-bakteereja Suomessa puutiaisaivokuumen lisäksi. Punkkien taudinaiheuttajien kartoitukset ovat vasta alussa. Kun verrattiin yli tuhannen pitkäaikaissairaan verinäytteiden vasta-aineita niin niissä havaittiin paljon laajempi kirjo patogeeneja (Lähde: julkaisematon, Turun yliopiston infektiotutkimusdataa)."
Marjo Valonen on Lääkärikeskus Astriksen johtava lääkäri ja integratiivisen lääketieteen asiantuntija, joka kehittää näyttöön perustuvia moniammatillisia hoitomalleja hankaliin kroonisiin moniongelmiin. Hänen potilaansa saapuvat Suomesta ja Euroopan eri maista Helsingin klinikalle. Hän kouluttaa lääkäreitä ja terapeutteja kansainvälisesti ja työskentelee useiden Eurooppalaisen potilasjärjestöjen kanssa tavoitteena borrelioosin ja koinfektioiden osaamisen ja hoidon edistäminen eri maissa. Hän on ollut puhujana 10:ssä maassa muutaman viime vuoden aikana mukaanlukien USA, Englanti, Irlanti, Ranska, Itävalta ja Belgia. Hän on toiminut yhdessä Jyväskylän yliopiston infektiotautien tutkimusryhmän kanssa kliinikkona ja edistänyt pohjoismaisen biopankin luontia infektiotautien diagnostiikan kehitystä varten. Marjo Valonen on ILADS Euroopan hallituksen jäsen (International Lyme and Associated Diseases Society, http://ilads.org/)
Lähteet:
CDC
Duodecim
Theophilus 2015, Effectiveness of Stevia Rebaudiana Whole Leaf Extract Against the Various Morphological From of Borrelia, European Journal of Microbiology and Immunology
Turun yliopiston infektiotutkimusdata, julkaisematon
Sinua saattaisi kiinnostaa myös:
Seuraa KoivuTV:n ohjelmia some-kanavissamme:
KoivuTV on uusi viihteellinen hyvinvointiohjelma ja lifestylekonsepti. Julkaisemme inspiroivia hyvinvointiaiheisia podcasteja, kiinnostavia asiantuntijahaastatteluita ja julkisuuden henkilöiden vinkkejä hyvään oloon ja jaksamiseen.
KoivuTV:n tuottajana ja käsikirjoittajana toimii viulisti-näyttelijä Johanna Koivu. Johanna on myös teatteriohjaaja, esiintymis- ja karismavalmentaja, draaman opettaja, tanssi-liiketerapiamenetelmien ohjaaja, ratkaisukeskeinen valmentaja LCF Life Coach® Master ja NLP Practitioner. Tutustu myös Johannan perustamaan Karisma Coaching® -valmennuskonseptiin!
Uusi asiakas - haluaisitko, että kartoitetaan sinun elämäntilanteesi? Nyt sinun kannattaa käyttää hyödyksi mahdollisuus ilmaiseen 20 minuutin etäkonsultaatioon Johannan kanssa: https://www.karismacoaching.fi/yhteys
Comments